Wat is PHP en waarom moet je over op PHP 8.1?
We beginnen binnenkort om de websites die wij in beheer hebben over te hevelen van een oude PHP-versie naar PHP 8.1. Wellicht is PHP niet bij iedereen bekend. Jammer, want het is een wezenlijk onderdeel van WordPress-websites. Wat is PHP precies? Welke versie draai ik op mijn website en wat zijn de nieuwe functies in PHP 8.1? Lees verder om een antwoord op al deze vragen te vinden.
Wat is PHP?
PHP is een scripttaal die gebruikt wordt om dynamische webpagina’s op de webserver te creëren. Je zult er niet direct mee werken, maar jouw contentmanagementsysteem maakt wel degelijk gebruik van PHP. PHP staat voor Hypertext Preproccesor en wordt vaak in één adem met HTML genoemd. HTML zet platte tekst om in opgemaakte tekst. Hierbij moet je denken aan koppen, lettertypes, witruimten etcetera. HTML helpt een webpagina leesbaar te maken en om formulieren, afbeeldingen en video’s samen te voegen.
PHP is een aanvulling op HTML. HTML helpt bij de opmaak, PHP is er om informatie te verwerken. Een belangrijk aspect van PHP is dat het dynamische webpagina’s mogelijk maakt. Waar je bij HTML handmatig je tekst moet aanpassen, gebeurt dat bij PHP dynamisch. PHP genereert namelijk op server-niveau een HTML-code. De browser gebruikt dus niet de werkelijke code, maar het resultaat van het script dat van de server afkomstig is. WordPress is gebaseerd op deze scripttaal. In januari van 2021 was ruim 78 procent van alle pagina’s op het internet geschreven in PHP.
Waarom zou ik over moeten op een nieuwe PHP-versie?
Evenals dat je je smartphone, laptop of tablet update, dien je je PHP-versie van je WordPress-website ook te updaten. Elke versie van PHP wordt bij release twee jaar volledig ondersteund met bug fixes en beveiligingsupdates en wordt periodiek van nieuwe functies voorzien. Na die twee jaar krijgt de versie in kwestie nog een jaar beveiligingsupdates, daarna stopt de ondersteuning volledig.
Wanneer je een verouderde versie van PHP draait, wordt dit als volgt aangegeven in je WordPress-dashboard:
Zoals de melding aangeeft, zijn nieuwere versies van PHP gemaakt om de prestaties en veiligheid van je website te verhogen. Je website wordt bij upgraden sneller. PHP 8 introduceert onder andere een Just in Time-compiler. Deze compiler maakt het mogelijk om PHP makkelijker leesbaar te maken voor computers, en doet dit alleen op de momenten dat het nodig is. Zo wordt je website effectiever en efficiënter. Elke PHP-versie brengt optimalisaties en nieuwe functies voor ontwikkelaars met zich mee.
PHP 8 en veiligheid
Daarnaast hou je door te upgraden je website veiliger. PHP komt zoals eerder aangegeven in dit artikel uit in een bepaalde cyclus. Bij elke nieuwe versie die uitkomt, stopt de ondersteuning van een aantal versies geleden. De echt grote upgrades worden aangeduid met een hoger versienummer, zoals van 7.4 naar 8.0. De makers van PHP doen dit wanneer de nieuwe versie in zoverre fundamentele veranderingen heeft, dat een nieuw versienummer te verantwoorden is. Hieronder zie je de PHP-cyclus waar we ons in eind april 2022 bevinden afgebeeld:
We zijn inmiddels bij PHP-versie 8.1 aangekomen. De versies 7.0 t/m 7.3 worden niet langer ondersteund en zijn kwetsbaar voor gevaren. Versie 7.4 geniet alleen nog van kritieke veiligheidsupdates, maar deze ondersteuning stopt eind november van dit jaar. Veiligheidslekken die zich na die tijd binnen die versie openbaren, zullen niet meer gedicht worden. Het is van levensbelang om voor november 2022 te upgraden om je website veilig te houden.
Benieuwd of jouw website wel op een veilige PHP-versie draait, of heb je hulp nodig met upgraden? Neem gerust contact op met Marcel via 050 – 211 0020 of mail naar info@nordique.nl.