6 redenen om te kiezen voor een Open Source CMS als WordPress
Open source versus closed source. Een discussie die al lang gaande is, maar wat zijn eigenlijk de verschillen? En wat zijn de voordelen van open source? En hoe zit dat met het CMS WordPress?
Laten we eerst kort ingaan op wat open source eigenlijk is. Simpel gezegd is het software dat vrij (en gratis) toegang biedt tot de bronbestanden (de code). Iedereen mag het inzien, iedereen kan eraan werken. Op deze manier kan er een grote community ontstaan, die (los of samen) werken aan de software.
Bij closed source is de code niet toegankelijk voor derden. Dit betekent dat de ontwikkeling van de software in handen ligt van meestal één partij, er is dus geen community.
Er zijn talloze voorbeelden van opensourcesoftware. Bekende projecten zijn Google Chrome, Wikipedia, Linux en (natuurlijk) WordPress. WordPress zullen we in dit artikel regelmatig gebruiken als voorbeeld, omdat we hiermee dagelijks werken.
Voordelen
Er zijn vaak discussies over welke methode beter zou zijn. Laten we eens de voordelen van open source op een rijtje zetten, hierbij zoomen we in op WordPress om specifieke voordelen te kunnen toelichten.
1. Veel functionaliteiten, veel mogelijkheden
Omdat er al miljoenen websites zijn gebouwd met WordPress, is er gigantisch veel code beschikbaar. Veel functionaliteiten zijn al talloze keren gebouwd, waardoor je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan menu’s, sliders, medewerkers-pagina’s, webshop-checkouts, CRM-koppelingen, contactpagina’s en nog veel meer. Doordat dit al eerder is gebouwd, kun je sneller je website vormgeven. En sneller bouwen betekent kostenbesparing. Bij closed source is dit niet mogelijk, omdat je elkaars code niet kan gebruiken.
2. Overstappen is mogelijk
Ben je niet tevreden over je huidige webbureau? Bij open source is het mogelijk om te wisselen van partij, omdat de code overdraagbaar is. Bij closed source is dit vrijwel onmogelijk, omdat geen andere partij kan werken met de code.
3. Goedkoper
Bij open source code zoals WordPress hoef je geen licentiekosten te betalen. Daarnaast kun je erg goedkoop beginnen. Ideaal voor bijvoorbeeld startups. Koop een premium thema voor enkele tientjes en je hebt de website relatief snel in elkaar gezet. Specifieke wensen zijn met een premium thema vaak wel erg lastig. In dat geval is maatwerk beter.
4. Grote community
Doordat er een enorme community is rondom open source-projecten als WordPress, wordt het constant (en snel) doorontwikkeld. En daar kun je (gratis) van meeprofiteren!
5. Code inzichtelijk
De code is vrij beschikbaar voor degene die het wilt bekijken of bewerken. Daardoor weet je ook wat er gebeurt met je data. Dit is met closed source niet het geval. Tegenstanders roepen vaak dat hierdoor ook lekken snel opgespoord worden en dat kwaadwillenden daarmee aan de haal kunnen gaan. Dit klopt. Echter, er zijn genoeg veiligheidsmaatregelen die je kun treffen, waardoor de kans op een hack nihil is. Het is dus maar net hoe veilig je jouw website bouwt.
6. Het is de toekomst!
De verwachting is dat in 2025 maar liefst de helft (!) van alle websites in WordPress zijn gebouwd (bron). Het moge duidelijk zijn dat de toekomst er goed uit ziet.
Tegenargumenten
Hackbaar
Doordat de code volledig inzichtelijk is, kunnen zwakheden in de code worden blootgelegd. Daarom kunnen er ook lekken worden ontdekt. Hierdoor heeft WordPress nog wel eens het imago dat het ‘vaak gehackt’ wordt. Let wel, dit gebeurt bij sites die niet goed worden onderhouden. Achterstallige WP-versies en plugin-versies moet je voorkomen. Regelmatig onderhoud is dus van groot belang bij het veilig houden van je website.
Daarnaast kun je extra maatregelen treffen, waardoor het standaard veel moeilijker wordt om WordPress te hacken. Denk aan het afschermen van de loginpagina, beperken van inlogpogingen, forceren van moeilijke wachtwoorden, blokkeren van risicovolle bestandstypen, de hostingomgeving goed dichttimmeren en meer.
Afhankelijk van derden
Doordat je met ‘derde partijen’ werkt, ben je ook afhankelijk van hen. WordPress heeft de afgelopen jaren bewezen dat ze absoluut de goede weg zijn ingeslagen. Het begon als blog-CMS, maar ze zijn inmiddels uitgegroeid tot meer dan een volwaardig CMS voor (grote) bedrijven. De ontwikkeling met Gutenberg heeft hier ook in geholpen. De vrijheid en mogelijkheden voor de beheerders zijn groot geworden.
De afhankelijkheid geldt ook voor plugins. Wanneer er een bug of missende functionaliteit in de plugin zit, ben je afhankelijk van hen. Reageren ze wel snel? En hoe snel wordt het opgelost? Dit is een van de redenen waarom we bij Nordique het liefst zo min mogelijk plugins gebruiken. Als je werkt met specifieke klantwensen en deadlines, wil je deze afhankelijkheid niet.
‘Te klein’
WordPress wordt nog wel eens gezien als ‘te klein’ voor het grote werk. Denk aan grote webshops of corporate websites. Het imago van blog-CMS speelt nog wel eens parten. In onze ogen is dit onterecht. Zoals genoemd is WordPress de afgelopen jaren enorm gegroeid en nog volwassener geworden.
Conclusie
We denken dat open source zoals WordPress de toekomst is. Natuurlijk zijn wij niet helemaal objectief. Echter zijn de voordelen zwaarwegender dan de nadelen. WordPress is zeer geschikt als CMS, mits je maar een professionele aanpak hebt.